Vážení přátelé,

dovolte nám se ohlédnout za velkým projektem Muži 28. října 1918, na kterém se mj. naše Společnost Antonína Švehly, z.s. spolupodílela v roce stého výročí založení Československa v roce 2018.

Zmiňovaný projekt má vlastní webové stránky: Muži 28.října – Unikátní, limitovaná sběratelská kolekce cenných autorských medailí (muzirijna.cz)

Jedná se o unikátní, limitovanou sběratelskou kolekci cenných autorských medailí ke stému výročí vzniku ČSR, jejíž součástí je publikace předsedy SAŠ Mgr. Pavla Černého, historika, který strhujícím způsobem popisuje dramatické události předcházející 28. říjnu 1918. Dny, kdy se minutu po minutě rodila československá státnost. Úsilí Čechů a Slováků o sebeurčení v rámci rakouského mocnářství a později o vytvoření samostatného státu, trvalo desítky let. Ale tento den změnil doslova vše. A kolem dějin otočilo pět mužů, kteří byli vedeni Antonínem Švehlou, sedlákem z Hostivaře.

Mezi akcemi, které doprovázely prezentaci tohoto výjimečného projektu (slavnostní představení projektu proběhlo 23. 10. 2018 v Obecním domě v Praze) bylo také autorské čtení z knihy, které bylo spojeno se slavnostním udílením pamětních medailí Antonína Švehly v Knihovně Antonína Švehly.

Ve středu 20. 3. 2019 ve velkém slavnostním sále Knihovny Antonína Švehly měl Mgr. Pavel Černý autorské čtení z knihy MUŽI 28. ŘÍJNA. V druhé části slavnostního dne povořil umělec Slavomír Primák o složitosti projektu projektu a vzniku této umělecké knihy a závěrem bylo udílení pamětních medailí Antonína Švehly. Mezi oceněnými byl také hlavní investor celého projektu filantrop Zbyněk Passer či starosta MČ Praha 15 Milan Wenzl. Akci moderovala Renata Gurellová, která je zároveň v PR teamu propagace knihy a jež má s podobnými akcemi velké zkušenosti.
Po celou dobu akce v menším sále byly workshopy tématické ke vzniku, uměleckým návrhům zdobení knihy tradičnímy postupy, ale také možnost využití 3D scaneru a grafiky přenosu portrétu člověka, či kresby do počítače, které vedl pedagog Karlovy Univerzity Stanislav Lustig.

 

Program dne

Přednášky
14:00 zahájení zástupcem KAŠ
14:05 úvodni slovo moderátora a několik slov o knize Muži 28. října
14:10 video o knize Muži 28. října
14:20 – 14:35 autorské čtení
14:35 – 14.45 několik slov o vzniku knihy – Mgr. Pavel Černý
14:45 – 15:15 představení knihy z úst duchovního otce knihy
Slavomír Primák (jak se rodí úžasné umělecké dílo, kolik předních umělců a mistrů se podílelo na realizaci, oprašování staletých praktik)
Jak vznikala kniha MUŽI 28. ŘÍJNA, výroba knihy.

Udílení medailí
15:20 předávání medailí Společnosti Antonína Švehly
15:40 video – vystoupení starosty MČ Praha 15 Milana Wenzla na Staroměstském náměstí 28. 10. 2016 o Antonínu Švehlovi jako vůdci mužů října a vzoru českých politiků

Seznam oceněných:

Mgr. Jaroslav Brachtl, kronikář, Dlouhá Loučka (zasloužil se o odhalení pamětní desky)

Mojmír Lýsek, kronikář a potomek agrárního rodu, Štěpánov u Olomouce (zasloužil se o objevení Švehlovy busty)

Zbyněk Passer, podnikatel a filantrop, Praha

Slavomír Primák, umělec a vydavatel Pamětních medailí Mužů 28. října, Praha

Lucie Prinzová, DiS., hostivařská patriotka, zastupitelka MČ Praha 15, uvolněná předsedkyně výboru volnočasových aktivit a vnějších vztahů, podporovatelka odkazu Antonína Švehly

PaedDr. Karel Sýkora, Proskovice, proskovický aktivista a vnuk ruského legionáře (zasloužil se o znovuodhalení Švehlovy sochy ve Staré Bělé)

Milan Wenzl, starosta MČ Praha 15 a podporovatel Švehlovy památky

Marie Zdeňková, kronikářka a autorka publikací Antonín Švehla a Hostivař a Ze srdce a kamene

Workshopy
13:00 – 16:00 workshopy – jak se tvoří kniha a mince od návrhu, po zdobení
Tradiční umělecká řemesla – pan Slavomír Primák, zlatník, medialér
Moderní počítačové technologie 3D – Stanislav Lustig pedagog Karlovy Univerzity

Výstava
Po celou dobu je v hlavním sále výstava celého uměleckého díla, knihy MUŽI 28. ŘÍJNA, jak hotové serie kolekcí uměleckých děl i včetně vývojových fází povedených i slepých uliček.

 

Více na: Autorské čtení z knihy MUŽI 28. ŘÍJNA | PRIMÁK.cz (primak.cz)