Na slavnostním večeru v České národní bance pokřtil novou paměťovku Českých dukátů guvernér ČNB Aleš Michl. Na její počest pozdvihli sklenku také ředitel Českých dukátů Radek Šulta a generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka.

Večerem provázela Daniela Písařovicová, o Švehlovi hovořili historik a spisovatel Pavel Kosatík a odborníci z České národní banky – hlavní metodik ochrany platidel Jaroslav Moravec a archivář Jakub Kunert.

Akce se dále zúčastnili tvůrci Eva Hašková a Martin Srb, partneři ze Státní tiskárny cenin, České mincovny, Společnosti Antonína Švehly a také příslušníci rodiny tohoto státníka.

Novou paměťovku vydává společnost České dukáty v nákladu 2500 ks u příležitosti 100. výročí první vlády, jíž Antonín Švehla předsedal.

Limitované množství paměťovky je možné zakoupit v sadě s medailí (zlatá, stříbrná a měděná) o průměru 65 mm, kterou podle předlohy předního československého sochaře a medailéra Josefa Šejnosta (1878–1941) vyhotovil medailér Josef Oplištil.

Návštěvníci si mohli prohlédnout paměťovku i medaile, ale také posmrtnou masku a další archivní materiály.

 

Fotogalerie z večera:

https://morris-media.smugmug.com/CeskeDukaty/SVEHLACNB/n-JHL4dT/

Foto © Morris Media

 

Technická specifikace:

Rozměr194 x 84 mm

Autor návrhu: akademická malířka Eva Hašková

Liniové rozkresby a ruční ocelorytina: Martin Srb

Materiál: ceninový papír s obsahem 50 % bavlny, hmotnost 100g/m2, obsahuje kombinaci pozitivně negativního vodoznaku ve tvaru „lipových listů“, doplněn ochrannými vlákny

Výrobce papíru: DREWSEN SPEZIALPAPIERE GmbH & Co. KG, Lachendorf

Číslování: knihtiskové, černé, pod UV lampou zelenožlutá fluorescence, 2x shodné číslo včetně série na rubové straně, vodorovné číslo pyramidálníNáklad2 500 ks samostatně v sériích A, B, C, D, E
300 ks v sérii S v sadě s medailí (Au, Ag, Cu).

Vydáno 2022

Tisk: STÁTNÍ TISKÁRNA CENIN, státní podnik, Praha

Vydává: ČESKÉ DUKÁTY s.r.o.

Ochranné prvky

Paměťovky ČESKÝCH DUKÁTŮ jsou vybaveny srovnatelnými ochrannými prvky jako skutečná platidla. Na tisk paměťovky s Antonínem Švehlou byly použity nejmodernější způsoby ochrany, mezi které patří:

  • Syntetická vlákna v papíru svítící pod UV světlem
  • Vodoznak s motivem lipových listů
  • Ceninové podtiskové rastry
  • Giloše – obrazce tvořené tzv. gilošírkou, jejíž starobylý exemplář vlastní Státní tiskárna cenin. Viditelné pod UV světlem
  • Mikrotexty tištěné hlubotiskem, znemožňující kopírování
  • Skrytý obrazec s iniciálami AŠ
  • Liniový hlubotisk – rytina (zde portrét AŠ) se tiskne s velkou vrstvou barvy, takže vzniká reliéf rozeznatelný na pohmat
  • Číslování technikou knihtisku
  • Čísla mají zelenožlutou fluorescenci pod UV světlem
  • Irisové přechody barev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příloha 3

 

Antonín Švehla. Mlčenlivý dříč a přítel TGM.

Antonín Švehla (1873–1933) pocházel z Hostivaře, kde měla rodina statek. Jeho otec se angažoval v Agrární straně, kam později vstoupil i syn. Ten pomohl stranu reformovat a stal se významným představitelem agrárníků i v mezinárodním kontextu. Rodinný statek po otcově smrti převzal a vytvořil z něj symbol úspěšného zemědělského podnikání i neformální centrum politiky.

Během 1. světové války se jen málokterá z odbojových aktivit odehrála bez účasti Antonína Švehly. Stál u zrodu tzv. Maffie (ústřední orgán českého domácího odboje), spolupracoval s Masarykovým a Benešovým exilem. Když se přiblížil 28. říjen 1918, Švehla byl v centru událostí – v daný den patřil k pětici „mužů října“, kteří v Praze převzali moc a zabránili anarchii.

Po vzniku samostatného Československa se stal ministrem vnitra a nová, demokratická ústava byla především jeho dílem. Byl také autorem pozemkové reformy. Svou přítomností ve vládě zajistil kontinuitu politického směřování země. Mohl se stát prezidentem, ale kandidovat proti T. G. Masarykovi v roce 1927 odmítl. TGM, který byl ve vztahu ke Švehlovi zprvu rezervovaný, se stal jeho blízkým přítelem a uvažoval o něm jako o svém nástupci. „Našel jsem v něm při budování nové republiky a demokracie spolutvůrce loajálního a dovedného. Náš stát je šťasten, že mu osud v pravý čas dal pracovníka a státníka, jako byl Švehla,“ napsal Masaryk. Antonín Švehla však ve věku 60 let podlehl vleklé srdeční chorobě.

Neuvěřitelně pracovitý muž byl spíše mlčenlivý typ, nevystupoval příliš veřejně a také po sobě zanechal jen minimum pozůstalosti. Ačkoliv byl zodpovědný hospodář, osobně pro něj peníze neznamenaly velké téma. Traduje se anekdota, že po Švehlově smrti našli v psacím stole všechny jeho výplaty za dobu působení ve vládě. Protože se dobře oblékal, říkali mu také „sedlák kavalír“. A právě takového Švehlu, elegantně oblečeného s typickým nepřístupným výrazem, zobrazuje nová paměťovka Českých dukátů.

(C) 2022 České dukáty s.r.o.