Petr Havel (19.4.1956) se sice narodil v Benešově u Prahy, v hlavním městě Praze ale žije od svých čtyř let. V mládí se vážně zabýval paleontologií, ve 14 letech se stal členem Společnosti Národního muzea pro mineralogii a geologii publikoval ve Věstníku tehdejšího Ústředního ústavu geologického. Dvakrát zvítězil v celostátním kole přírodovědné olympiády. Od svých 10 let byl také členem Dismanova rozhlasového dětského souboru a jako takový odehrál stovky dětských rolí v rozhlasových hrách. Od svých 16 let působil jako hráč na bicí nástroje a textař v několika rockových kapelách. V letech 1980 až 1984 stál v čele amatérského divadla poezie „Divadlo v tom a tu“, pro které napsal dvě divadelní hry. Je také autorem dvou básnických sbírek „Děravá tma Prahy“ „Trochu ohněm“.

Po absolvování gymnazia nastoupil do zaměstnání v Michelských pekárnách, kde postupně dosáhl pozice zástupce vedoucího dopravy. V podniku působil až do roku 1993, kdy se nejprve jako externí spolupracovník a následně jako člen redakčních týmů zapojil do práce v médiích. Působil pak mimo jiné ve zpravodajství radia Alfa, jako šéfredaktor radia Echo, redaktor deníku Lidové noviny, zástupce šéfredaktora České tiskové agentury a nakonec jako šéfredaktor týdeníku Agrární noviny (dnešní Zemědělec). Poté se stal novinářem na volné noze a v této pozici působí dodnes. Ve veřejnosti je znám jako „agrární analytik“, komentující dění v oblasti zemědělství, potravinářství či venkova. Po celou dobu své novinářské existence je obhájcem selského stavu, v roce 2010 se stal držitelem ceny Antonína Švehly udělované Nadačním fondem angažovaných nestraníků.

Je spoluzakladatelem elektronického informačního portálu agris, který spravuje provozně-ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze a iniciátorem obdobného informačního portálu agroweb, který spadá do stávajícího nakladatelství specializovaného na zemědělství Profi-Press. Je také zakladatelem a spolumajitelem oborového informačního portálu nase-voda.cz. Aktuálně spolupracuje s více než dvěma desítkami deníků, týdeníků, měsíčníků a elektronických médií v ČR, především jako komentátor zemědělsko-potravinářské problematiky. Řadu let je také předsedou Klubu zemědělských novinářů a publicistů ČR a je členem světového klubu zemědělských novinářů IFAJ. Petr Havel je podruhé ženatý a má dvě děti, dceru Helenu (1980) a syna Martina (1982).